//
you're reading...
In the media

Tea with the Taliban shortlisted

recensie

interview

recensie

March 8: Thee met de Taliban nominated for the M.J. Brusse award!

Uit het juryrapport:

Thee met de Taliban. Deedee Derksen.

Veel is er de afgelopen jaren geschreven over de Nederlandse missie in Uruzgan en de oorlog in Afghanistan, met Irak als onze meest recente militaire bijdrage in den vreemde. Veel ook is er te doen geweest over de prangende professionele vraag of een journalist met goed fatsoen embedded op Kamp Holland mocht verblijven, gepamperd door Defensie, gemuilkorfd door voorlichters en niet gefocused op Afghanistan, maar op het wel en wee van onze jongens in Uruzgan. De meeste kranten hebben van deze service van Defensie gretig gebruikgemaakt (maar zich daar bij tijd en wijle ongemakkelijk over gevoeld).  Sommigen hebben ook vanuit die ondergeschikte positie zeer goed journalistiek onderzoekswerk verricht en nieuws boven tafel gehaald over de onverhoopte deelname van de Nederlanders aan een missie die offensiever was dan zij zich hadden voorgesteld.

Deedee Derksen van de Volkskrant komt de eer toe onze jongens direct links te hebben laten liggen. Zij heeft zich een vol jaar in Kaboel gevestigd om vandaar onvervaard het land in te trekken. Ze schoof, met of zonder hoofddoek, aan bij krijgsheren en criminelen. Haar stijl is ingenue, onbevangen, maar laat u zich niet om de tuin leiden door haar op het oog simpele waarnemingen. Dit boek is slim en verrassend analytisch. Bovendien is het bescheiden, een kwaliteit die niet bij alle inzendingen als eerste in het oog sprong.

Op grond van eigen observatie en verstand kwam Derksen tot de conclusie dat de Taliban niet is wat wij denken en dat onderhandelen met hen de enige oplossing is voor de oorlog in Afghanistan, een conclusie die de internationale gemeenschap inmiddels met haar deelt. Een eerlijk boek van een moedige meid over verslaggeving in oorlogsgebied. Het kan geen toeval zijn dat Derksen vandaag niet bij de prijsuitreiking kon zijn: ze drinkt thee in Afghanistan.

Advertisements

About deedeederksen

Deedee Derksen is writing a book on reporting in Afghanistan, after having been based in Kabul as the correspondent for the Dutch newspaper de Volkskrant. She also supports local media in Afghanistan. She lives in Brussels.

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: